مصائب زندگی صادقانه
در این کتاب، دن آریلی نشان میدهد که چرا دروغ گفتن دربارهی بعضی چیزها آسانتر از بعضی دیگر است. اینکه چگونه نگرانی از گرفتار شدن در تقلب کردنمان کمتر از آنچه فکر میکنیم اهمیت دارد. و اینکه چگونه شیوههای کسبوکار راه را برای رفتارهای غیراخلاقی، هم عمدی و هم غیرعمدی، هموار میکند.
آریلی بررسی میکند که رفتار غیراخلاقی در دنیای شخصی، حرفهای و سیاسی چگونه کار میکند و چگونه بر همهی ما تأثیر میگذارد، حتی اگر خودمان را دارای استانداردهای اخلاقی بالایی بدانیم. اما اینطور هم نیست که همهچیز از دست رفته باشد. او همچنین آنچه را باعث میشود انسان صادقی بمانیم شناسایی میکند و راه رسیدن به زندگیای اخلاقیتر را نشانمان میدهد.
از متن کتاب
میخواهم نظریهای را مطرح کنم که بخش عظیمی از این کتاب به بررسی آن اختصاص خواهد یافت. بهطور خلاصه، فرضیهی اصلی این است که رفتار ما تحتتأثیر دو انگیزهی متقابل قرار دارد. از یک سو دوست داریم خود را فردی صادق و شرافتمند تلقی کنیم. میخواهیم وقتی در آیینه به خودمان نگاه میکنیم حسِ خوبی داشته باشیم (روانشناسان این حالت را خودانگیختگی نامیدهاند). از سوی دیگر، میخواهیم از تقلب و فریبکاری منفعتی ببریم و تا جای ممکن پولی به دست بیاوریم (این انگیزهی مالیِ استاندارد است). واضح است که این دو انگیزه در تضاد با یکدیگر قرار دارند. چگونه میتوانیم از تقلب منفعت ببریم و همزمان فکر کنیم آدم خیلی خوب و صادقی هستیم؟